top of page

Πρέπει να φορέσω σιδεράκια αν θέλω να βελτιώσω το χαμόγελό μου;

Πολλοί ασθενείς που επισκέπτονται το ιατρείο μας επιθυμούν να βελτιώσουν το χαμόγελό τους αλλά προτιμούν να μη φορέσουν "σιδεράκια" για αισθητικούς λόγους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση διαφανών ναρθήκων, που αποτελούν μια πιο "αισθητική" πρόταση για τη διόρθωση ορθοδοντικών ανωμαλιών.

Παρακάτω απαντάμε σε μερικά βασικά ερωτήματα που αφορούν στη θεραπεία με ορθοδοντικούς νάρθηκες.


- "Χρειάζεται να γίνει η θεραπεία από ορθοδοντικό;"

Απάντηση: Για τη μετακίνηση δοντιών με διαφανείς νάρθηκες ισχύουν οι ίδιοι βιολογικοί κανόνες που λαμβάνονται υπόψη όταν γίνεται θεραπεία με σιδεράκια και ακολουθείται η ίδια διαγνωστική εξέταση και ανάλυση. Για αυτόν το λόγο, η ορθοδοντική θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες είναι σωστό να πραγματοποιείται από ειδικό ορθοδοντικό.


- "Ξέρω ότι η περίπτωση μου είναι δύσκολη. Μπορώ να κάνω θεραπεία με νάρθηκες;"

Απάντηση: Ναι. Ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να γίνει ορθοδοντική θεραπεία με νάρθηκες, αν ο/η ασθενής το επιθυμεί. Σε μερικές από αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ένας συνδυασμός διαφανών ναρθήκων και άλλων ορθοδοντικών συσκευών, όπως ορθοδοντικά μικρο-εμφυτεύματα, ορθοδοντικά αγκύλια κ.ο.κ.


- "Κρατάει περισσότερο μια θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες;"

Απάντηση: Η διάρκεια της θεραπείας δεν εξαρτάται κατά κανόνα από το είδος της συσκευής που χρησιμοποιείται (διαφανείς νάρθηκες ή "σιδεράκια"), αλλά επηρεάζεται από βιολογικούς παράγοντες και από το είδος των ασκούμενων δυνάμεων. Παρόλα αυτά, λόγω των διαφορών στην εκτέλεση της θεραπείας με διαφανείς νάρθηκες και λόγω των περιορισμών (βλέπε επόμενη ερώτηση) στην άσκηση ορθοδοντικών δυνάμεων με τους διαφανείς νάρθηκες, είναι πιθανόν η θεραπεία να διαρκέσει 1-2 μήνες παραπάνω σε μερικές, δύσκολες περιπτώσεις.



- "Θα έχω το ίδιο αποτέλεσμα με διαφανείς νάρθηκες όπως με τα σιδεράκια;"

Απάντηση: Εδώ η απάντηση είναι πιο πολύπλοκη. Ο τρόπος που λειτουργούν οι διαφανείς νάρθηκες διαφέρει από τα "σιδεράκια". Μελέτες πάνω στο θέμα αυτό έχουν δείξει ότι για κάποιες ορθοδοντικές μετακινήσεις, οι διαφανείς νάρθηκες υπολείπονται σε ακρίβεια σε σχέση με τα ορθοδοντικά αγκύλια ("σιδεράκια"). Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτεί κανείς ειδικό ορθοδοντικό προκειμένου να λάβει ασφαλείς πληροφορίες σχετικά με το αν μια θεραπεία με νάρθηκες είναι ενδεδειγμένη.


- "Πονάει λιγότερο η θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες;"

Απάντηση: Όχι. Τα δόντια δεν μπορούν να αναγνωρίσουν αν μετακινούνται με νάρθηκες ή με "σιδεράκια".

Κατά κανόνα, η ορθοδοντική δεν είναι μια επίπονη θεραπεία, ανεξάρτητα από το είδος της συσκευής που χρησιμοποιείται. Αν υπάρξει πόνος, αυτός είναι συνήθως ελαφρύς και εμφανίζεται για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά το πέρας της επίσκεψης στον ορθοδοντικό.


Αν επιθυμείτε να βελτιώσετε το χαμόγελό σας, αλλά δε θέλετε να φορέσετε "σιδεράκια" επισκεφτείτε μας για μια πρώτη εξέταση και συζήτηση σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις που προσφέρουμε στο ιατρείο μας. Σας περιμένουμε!


bottom of page