top of page

Ο ύπνος είναι υγεία!


Περίπου 20% των ανδρών και 10% των γυναικών άνω των 50 ετών εμφανίζουν τουλάχιστον μέτριας σοβαρότητας Υπνική Άπνοια (Obstructive Sleep Apnea - OSA). Tα ποσοστά αυτά όμως είναι πολύ υψηλότερα καθώς ο δείκτης μάζας σώματος αυξάνεται, όπως φαίνεται στα παρακάτω διαγράμματα.



Η αποφρακτική άπνοια ύπνου παρουσιάζεται κυρίως σε άνδρες μέσης ηλικίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πλήττεται και ο γυναικείος πληθυσμός. Προδιαθεσικοί παράγοντες, εκτός του φύλου και της ηλικίας, είναι ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) και η παχυσαρκία, η αυξημένη περιφέρεια του λαιμού (παχύς λαιμός), η χρήση αλκοόλ, το κάπνισμα, η ρινική συμφόρηση καθώς και άλλες συστηματικές παθήσεις και νοσήματα.

Η άπνοια ύπνου είναι από τα σοβαρότερα και λιγότερο διαγνωσμένα ιατρικά προβλήματα της σύγχρονης εποχής και σχετίζεται με πλήθος συνοδών συμπτωμάτων όπως η χρόνια κόπωση και η υπνηλία, η αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ιδιαίτερης προσοχής χρήζουν τα μειωμένα αντανακλαστικά στην οδήγηση ή στη χρήση επαγγελματικού εξοπλισμού σε ασθενείς με άπνοια ύπνου. Μάλιστα, τα συμπτώματα υπνηλίας είναι παρόμοια με αυτά που προκαλεί η κατανάλωση αλκοόλ.

Στο ιατρείο μας παρέχουμε εξειδικευμένη διάγνωση και αντιμετώπιση των αποφρακτικών διαταραχών του ύπνου σε παιδιά και ενήλικες. Αν εσείς, ο/η σύντροφός σας ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας εμφανίζουν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, συμβουλευτείτε μας και ενημερωθείτε για τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν.

bottom of page